Federal Office Building (GSA) 200 C Street, SW Washington, DC 20024

Best of 2020
Nominee
Originally constructed to house a large laboratory for the Food and Drug Administration, Federal Office Building 8 was gutted and re- designed in 2008 to serve as a modern office building for the U.S. government. Following this renovation, the building was named in honor of Thomas P. O'Neill, Jr. (1912-1994), an outspoken Massachusetts Congressman and long- serving Speaker of the House of Representatives. Completed in 2013 and occupied by the Department of Health & Human Resources.

Sustainability

Recycled and reused materials were integrated into the building renovation in several unique ways. Building materials and personal property were selected based on their recycled content, future recyclability, and regional availability. Limestone, removed from the original façade to allow for the installation of the new glass curtain wall, was reused as an interior finish in the building's lobby and atrium spaces. Toilet partitions were manufactured with 100% recycled content. Ceiling tiles, carpet, steel, pavers, and furniture all have a very high recycled content. A financial balance was struck between first cost, recycled content and availability regionally (to reduce transportation costs). Artist Jessica Stockholder's plaza installation, Try Angle, will also incorporate several different high-content recycled materials.

Awards

United States Green Building Council (USGBC), a Leadership in Engineering and Environmental Design LEED Platinum certification
American Institute of Architects (AIA) honor Award for Architectural Excellence
Washington Building Congress Craftsmanship Award AGC (Association of General Contracting) award of DC for demolition and abatement excellence
Award of Merit for Mid-Atlantic Construction
GSA Design Excellence

Notes

The building has been transformed into a naturally lit and open planned office space via a few simple yet precise architectural decisions which allowed over 95% of the existing structure to remain intact. Two atria were cut into the existing floor place to create a six story entry atrium and a seven story central interior atrium. Glass curtain walls replaced solid limestone at the east and west façade in order to let natural light into the building and create views of the Capitol Dome and surrounds. The tall glass atrium at the front of the building, which invokes the lines and massing of a waterfall, is central to the newly revitalized pedestrian plaza, formerly a surface parking lot.

410 SEVERN AV #406
ANNAPOLIS MD 21403
United States
(410) 268-3797
http://www.boggspartners.com
Boggs & Partners Architects
archinterious.com, adexawards.com & designjournalmag.com is part of Archinterious/ADEX Awards™. All content, graphics are copyright © with publisher. Any commercial use or distribution without the express written consent of publisher is strictly prohibited.
Copyright © 2021 Design Journal / Archinterious /ADEX Awards™,
23371 Mulholland Dr. #253, Woodland Hills, CA, 91364, United States.
All Rights Reserved.